Blog – 19 juli / 2017

Voorbij de Verslaving

Heerlijk die zomer … heerlijk die vakantie … maar ‘op de bodem van het hart liggen diepe pijnen’

Het is precies een jaar geleden dat mijn droom uit elkaar spatte en mijn leven zinloos werd. Een bewogen jaar dus, met afscheid,   pijn en stuiptrekkingen. Wat gebeurt er als je pijn hebt? welke vluchtwegen gebruik jij om het niet te voelen? welke manoeuvres gebruik jij om eruit te blijven?

Als je wanhopig ergens aan vast houdt is dat om een reden. als datgene dan wegvalt is er een gat of leegte, meestal vullen we dat gat dan snel. verslaving is een goede optie; werken, seks, relatie, eten, uitgaan, drinken, snoepen etc.

Verslaving en afleiding werkten bij mij niet meer. Tuurlijk heb ik ze nog eens 1 voor 1 uitgeprobeerd, maar ze houden geen stand en bieden geen troost. Pijn is als een schreeuwend en huilend kind. Het heeft geen interesse in een analyse, is niet vatbaar voor rede en wil ook geen snoepje!

Als het kind Nu schreeuwt, moet ik alles aan de kant leggen, en knielen bij het kind. Al mijn aandacht hier brengen.

Het zoeken naar geluk maakt je afhankelijk van je omgeving!! Als die omgeving dan ineens abrupt en absoluut niet meer meewerkt, sta je helemaal alleen. Dat wordt meestal gezien als erg, maar het is ook een kans! In het spirituele leven zijn er geen mislukkingen. Alles is bruikbaar materiaal.

De schone kunst van aanwezig zijn, zonder onderdrukken, overdrijven of oordelen was en is mijn redding. Dit innerlijk werk is het mooiste dat ik ken. Veel mooier dan de droom die mijn leven ‘zinloos’ maakte. Het stilstaan bij diepe angsten en gevreesde gevoelens geeft mij zelfvertrouwen en bevrijd me van een verlammende angst.

Dit is geen succesverhaal, van kijk mij eens iets overwonnen hebben. Het is een dankbaar, soms stroef dagelijks oefenen, een hart onder de riem voor iedereen die ook worstelt. Het jaar is om. 12 manen, 4 seizoenen. men zegt ’tijd heelt alle wonden..’ maar ik denk dat het Open Aandacht is die alle wonden heelt.

Ik wil je niet afschrikken met deze woorden, yoga is ook gewoon fijne oefeningetjes doen hoor! En lekker ontspannen! En even niets moeten! Heel stiekem trainen we tussendoor dan de aandacht tot een sterke bondgenoot.