Docent

Na 20jaar zoeken, heb ik eindelijk ècht gevonden!

Ken je het gezegde ‘zoekt en gij zult vinden’? Weet je waar dat vandaan komt? Uit de bijbel!
Bidt en u zal gegeven worden; zoekt en gij zult vinden; klopt en u zal opengedaan worden. Want een ieder, die bidt, ontvangt, en wie zoekt, vindt, en wie klopt, hem zal opengedaan worden. Matteüs 7:7-11
.
Mijn naam is Mignon en ik gaf sinds 2010 les aan uiteenlopende groepen. Voor mij was het belangrijk dat yoga geïntegreerd kon worden in je dagelijks leven zonder al te veel moeite. was nogal wars van regels en dogma’s en dat werd steeds sterker. Yoga was een pad van onderzoek, niet van regels ( en ook dat was geen regel). Als je eenmaal weet wat je onderzoekt en hoe, dan kun je het altijd en overal doen. Met of zonder je matje en met of zonder je fysieke oefeningen. Mijn leraar heeft mij degelijk ingewijd in de yogafilosofie en ik ben hem daarvoor zeer dankbaar.
Ik heb in mijn leven heel wat afgezocht en uitgeprobeerd en heb me 20 jaar intensief verdiept in alles wat spiritueel heet. Ik heb nu eindelijk gevonden. Hoe ik dat zo zeker weet? Ik heb rust en vrede. Het zoeken is tot een einde gekomen. En vreugde vult mijn hart.

Na 20 jaar zoeken en veel geld en energie uitgeven. 20 jaar met vele ups en evenzovele, steeds diepere, downs, heb ik eindelijk gevonden. Ik heb mij verdiept in yoga, mindfulness, meditatie, sjamanisme, psychedelica, zelfhulp en vele therapieën om eindelijk toe te geven dat het allemaal niet lukte.
Begin dit jaar kwam de ontnuchterende gedachte, ga ik zo nog 20 jaar verder? Als ik nu nog niet verlicht ben, gaat het me de komende jaren dan wel lukken?

Het leven geeft je de ingrediënten om te groeien. Een reis naar India, een moeizame relatie en het moederschap hebben mij als mens uitgedaagd en hervormd. Yoga heeft me op die reis vergezeld. Het gaf me een perspectief dat ik in de wereldse dingen niet kon vinden.
Yoga leerde me van het leven te leren ipv alleen maar naar geluk of verlichting van pijn te zoeken. Het moment waarop ik een buiging maakte voor mijn lijden veranderde er iets in mij. Achteraf was dit wel een dwaling en heb ik me gehecht aan de leugen dat alles een proces is en dat er veel lijden bij komt kijken. Ik weet nu dat God wilt dat wij gelukkig zijn en dat het ons goed gaat. Ook al kent het leven zijn uitdagingen, Hij wilt ons hart vullen met vreugde en vrede en doet dat ook! Ik hoef er niet voor te werken zoals ik eerder steeds heel hard moest doen, iedere dag opnieuw. Nu bid ik en lees in mijn bijbel. Niet om iets te bereiken, want het is me al gegeven. Jezus is al voor mij gestorven en Hij is al opgestaan en heeft al overwonnen. Ik ben een kind van God en Hij heeft me al geaccepteerd. Ik lees omdat ik wil weten Wie Hij is en ik in mijn liefde voor Hem dichter bij Hem wil komen.
Langzaamaan had de yoga zich in mijn leven stevig verankerd en had ik vele gewoonten geïntegreerd die me dagelijks beïnvloedden. Ik leerde van moeilijke momenten, wist de kleinste dingen te waarderen, durfde naar mezelf te kijken, identificeerde me minder met gedrag en gedachten en heb diep leren voelen. Dat alles heeft me geleid naar de werkelijke God. Yoga is voor mij helaas een dwaalweg geworden. Ik kan er daarom ook niet meer achter staan.
Voor mij waren ontdekken, onderzoeken en ook spelen belangrijke pijlers in de beoefening. Ik ben blijven zoeken en blijven vragen stellen en werd de laatste jaren steeds kritischer, ook naar de omgeving van zoekenden en spirituele leraren. gelukkig maar, want al die vragen en ontevredenheden hebben me gebracht bij mijn grote liefde: JEZUS.
Niemand staat boven een ander en niemand is beter dan een ander. We ontdekken samen en alles is en blijft een wonder, wat mij betreft.‘ Dat zei ik toen en nu zeg ik dat nog steeds, wij zijn allemaal gelijk aan elkaar, want wij zijn allemaal Gods kinderen en Jezus is onze Koning. Als je dat wilt althans. Je kunt ook zonder Hem (blijven) leven, maar ik kan je verzekeren dat het veel zwaarder is.

Zijn juk is licht. Halleluja.

.

.

.

.

‘Neemt Mijn juk op u, en leert van Mij dat Ik zachtmoedig ben
en nederig van hart; en gij zult rust vinden voor uw zielen.
Want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht.’
Mattheus 11:29-30

In de Bijbel vond ik herkenning van ervaringen die ik had toen ik net bekeerd was en nog niet goed wist wat er gebeurde.

Een vrede waar ik niets voor gedaan had, overviel mij en verliet mij niet meer. Later vernam ik dat Jezus ook Prince of Peace wordt genoemd

Een verademing hoor, dat je zelf niet meer het middelpunt van je eigen leven bent.

.

.